Θερινό Εργαστήρι Υποκριτικής

Θερινό Εργαστήρι Υποκριτικής

 

"Το συμβάν εδώ και τώρα - ο ηθοποιός εκτός θεατρικής κατασκευής"

 

με τον σκηνοθέτη  Χρήστο Θεοδωρίδη και τη χορογράφο Ξένια Θεμελή

 

 

 

Περιγραφή

Το εργαστήριο έχει στόχο τη γνωριμία με τη μεθοδολογία της Ορχήστρας που βασίζεται σε τρία στοιχεία που ερευνά στην επαγγελματική και διδακτική της πορεία: Λόγος-Κίνηση-Μουσική. Για τον σκηνοθέτη Χρήστο Θεοδωρίδη και τη χορογράφο Ξένια Θεμελή, ο διάλογος των τριών αυτών στοιχείων συνιστούν "Το συμβάν" στο θέατρο. Βασικά εργαλεία για την ανάδειξη του "συμβάντος" στο εργαστήριο θα αποτελέσουν η συνεχής ενασχόληση με το εδώ και τώρα του δρώντος προσώπου, μακριά από οποιαδήποτε θεατρική κατασκευή, η επίμονη επικέντρωση της προσοχής του στον "άλλον" και καθόλου στον ίδιο του τον εαυτό και τέλος η κατάδειξη της ειλικρινούς και ουσιαστικής ανάγκης του ως οδηγού για όλη του την υποκριτική πορεία. 

Ως σκηνικό όχημα της έρευνας και σε συνέχεια από το εργαστήριο της Ορχήστρας που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, θα χρησιμοποιηθεί το σύμπαν του Γάλλου σκηνοθέτη και δραματουργού Ζοέλ Πομερά και συγκεκριμένα το έργο του " Αυτό το παιδί".

 

 

ΠΟΤΕ: 9,10,11,12,13 ΙΟΥΛΙΟΥ

10:00-15:00

 

ΠΟΥ: ΟΜΝΙΑ εργαστήρι θεάτρου

Αμύντα 7, Θεσσαλονίκη

 

Κόστος συμμετοχής: 230 ευρώ!

Early bird μέχρι 21/6 200 ευρώ!

 

-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

H ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Η Ορχήστρα των μικρών πραγμάτων είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που αποτελείται από τους Χρήστο Θεοδωρίδη και την Ξένια Θεμελή και έχει έδρα την Αθήνα. Χαρακτηριστικά και στόχοι της Ορχήστρας είναι ο ισότιμος διάλογος λόγου, κίνησης και μουσικής, η σύμπραξη με διαφορετικούς σε κάθε παραγωγή της καλλιτέχνες αλλά και η διατήρηση σταθερών συνεργασιών και η μελέτη της σχέσης θεατή και δράσης, μέσα από την αξιοποίηση διαφορετικών κάθε φορά μη θεατρικών σκηνικών χώρων. Παράλληλα η Ορχήστρα ασχολείται συστηματικά με την οργάνωση και πραγματοποίηση εργαστηρίων Υποκριτικής που αφορούν σε ανθρώπους που ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες. 

- 2023 Σ' εσάς που μας ακούτε, ούλα Αναγνωστάκη, Κ.Θ.Β.Ε.

- 2022 Ποιός σκότωσε τον πατέρα μου, Εντουαρτ Λουί, ΠΛΥΦΑ

- 2021 Αντόνιο ή το μήνυμα, Λούλα Αναγνωστάκη, ΠΛΥΦΑ

- 2019 Η τραγωδία του βασιλιά Ριχάρδου του Τρίτου, Ουιλιαμ Σαίξπηρ, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

- 2017,2016 Η Σφαγή των Παρισίων, Κρίστοφερ Μάρλοου, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

- 2014 Αμλετ, Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Θέατρο Πορεία

-2012 Παρθενώνας με αφορμή το Χρήστου Χρυσόπουλου, ο βομβιστής του Παρθενώνα, ΤΡΑΣΤ

-2011 Εσπασε του Στέλιου Χατζηαδαμίδη, θέατρο Σημείο

-2009 Ως το τέλος, θέατρο Χώρα, Bob theatre festival 

 

Χρήστος Θεοδωρίδης

Είναι απόφοιτος του τμήματος θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Το 2008 ίδρυσε μαζί με την χορογράφο Ξένια Θεμελή την Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων. Εχει σκηνοθετήσει της παραστάσεις: σ' εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη, (2023, Κ.Θ.Β.Ε.), Ποιός σκότωσε τον πατέρα μου, του Εντουάρτ Λουί, (2022, ΠΛΥΦΑ), Αντόνιο ή το μήνυμα της Λούλας Αναγνωστάκη (2021, ΠΛΥΦΑ), Η Τραγωδία του Βασιλιά Ριχάρδου το Τρίτου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (2019, Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου), Η Σφαγη των Παρισίων του Κρίστοφερ Μάρλοου (2016-17, Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου), Αμλετ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (2014-15, θέατρο Πορεία), Παρθενώνας, σκηνική σύνθεση με αφορμή το διήγημα του Χ. Χρυσόποθου, ο Βομβιστής του Παρθενώνα ( 2012-13, ΤΡΑΣΤ, Κ.Ε.Τ.), Εσπασε του Σ. Χατζηαδαμίδη (2011-12, θέατρο Σημείο), Ως το Τέλος (2009-10, Θέατρο Χώρα Ελ culture). Εξω από το πλαίσιο της Ο.Μ.Π. έχει  σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Blue της Μαρίνας Κελίδου (Θέατρο Τόπος Αλλού 2006), Ουρανός Κατακόκκινος της Λούλας Αναγνωστάκη (Τμήμα θεάτρου 2003), Ο μικρός πρίγκιπας (Συμμετοχή στο Β Διαβαλκανικό Φεστιβάλ φοιτητικού θεάτρου 1999), Σπουδή πάνω στη Μήδεια του Ευριπίδη (Συμμετοχή στο Παγκόσμιο συνέδριο αρχαίου δράματος στην Παφο, 1999). Ωα ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Δημήτρη. Μαυρίκιο, Νίκο Χουρμουζιάδη, Νίκο Σακαλίδη, Γλυκερία Καλαιτζή, Ερση Βασιλικιώτη, Γεωργία Μαυραγάνη, Γιάννη Καλαβριανό κ.α. σε παραστάσεις σε Εθνικό θέατρο, Θέατρο του Νέου Κόσμου, θέατρο Χώρα, Θέατρο επί Κολωνώ, Πειραματική σκηνή της Τέχνης, Ακτίς Αελίου, Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε. Κέρκυρας. Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με τους χορογράφους Πέτρο Γαλλια, Γιάννη Γιαπλέ,, Μαργαρίτα Μάντακα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής θεσσαλονίκης, θέατρο Αυλαία και αλλού. Επίσης έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές σειρές. Εχει ασχοληθεί με την επιμέλεια κίνησης σε παραστάσεις . Την περίοδο 2004-5 δίδαξε υποκριτική στο μάθημα musical της δραματικής σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. Ως απεσταλμένος του Εθνικού θεάτρου συμμετείχε στα οργανωμένα από την Ένωση θεάτρων της Ευρώπης και το θέατρο Maly της Μόσχας Masterclasses του Csaba Antal (Μόσχα 2015) και του Alexandru Darie (Ροστοφ ον Ντον, 2016). Από το 2018 μέχρι σήμερα διδάσκει υποκριτική, στη δραματική σχολή Νέο Ελληνικό θέατρο του Γ. Αρμένη.

 

Ξένια Θεμελή

Ιδρυτικό μέλος της ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων. Απόφοιτος του τμήματος θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Εχει ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο χορό, αυτοσχεδιασμό και physical theater στη Βέρνη και στη Λωζάννη, Ελβετία. Εχει δίπλωμα διδασκαλίας της Iyengar Yoga και στο σύστημα Gyrotonic και Gyrokinesis. Eίναι ιδρυτικό μέλος του Trio 7d9 (Βέρνη) και Default Company (Αθήνα). Εχει συνεργαστεί με ομάδες και χορογράφους όπως elephas tiliensis, cie off off, Δημήτρης Παπαιωάννου, Adam benjamin, Kirstie Simpson, Laurent Chetouane, Romeo Castellucci, David Zambrano καθώς και με σκηνοθέτες όπως Νίκος Καραθάνος, Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Καλαβριανός, Σπύρος Σκανδάλος, Γιώργος Ζώης, Barbara Weber, Nikite Milivojievic, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Olivier Py. Εχει συμμετάσχει σε παραγωγές στο Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, Κ.Θ.Β.Ε., Φεστιβάλ Αβινιόν, DAmfzetrale Βέρνη, Εθνική Λυρική σκηνή, θέατρο του Νέου Κόσμου, θέατρο Πόρτα, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το 2019 ξεκίνησε να διδάσκει το μάθημα της κίνησης στη δραματική Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γ. Αρμένη. Εχει διδάξει σεμινάρια yoga και κίνησης στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη Βέρνη, τη Μπάνγκαλορ, τη Φλωρεντία, το Τόκυο, το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι.

 

Διοργάνωση/Επικοινωνία:

ΟΜΝΙΑ εργαστήρι θεάτρου

Αμύντα 7, Θεσσαλονίκη

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελεονώρα Αϊβαζίδου

Τ. 6997 165761

Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.omniatheater.gr

https://www.facebook.com/Omniatheater18