Σεμινάριο Performance "Η τέχνη ως ακτιβισμός"

Σεμινάριο Performance "Η τέχνη ως ακτιβισμός"

Με την Ιωάννα Λιούτσια

Περιγραφή σεμιναρίου:

Κατά τον θεωρητικό R.Schechner, η performance είναι ένα φίδι το οποίο καθώς κινείται κατά μήκος ενός έρημου πατώματος, συστέλλεται και διαστέλλεται σε πλάγια κίνηση, επεκτείνεται κι ακινητοποιείται, όποτε αυτό το κρίνει αναγκαίο.

Πότε όμως το κρίνει αναγκαίο;

Το σεμινάριο χωρίζεται σε δύο μέρη.

Την πρώτη μέρα θα συζητηθούν ζητήματα θεωρίας & ιστορίας performance, ενώ θα γίνει και μία εισαγωγή στη βήμα βήμα δημιουργία score (σχεδίου) της προσωπικής performance των συμμετεχόντων/ουσών.

Πιο συγκεκριμένα:

Θα προσπαθήσουμε να δούμε τις κοινωνικοπολιτικές ανάγκες που γέννησαν το είδος της performance, τις διάφορες μορφές που έλαβε, τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της τέχνης, καθώς και συγκεκριμένα παραδείγματα από δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 1960 μέχρι και σήμερα.

Αφού προσεγγίσουμε το θέμα θεωρητικά, θα δούμε πιθανούς τρόπους σχεδιασμού και πραγματοποίησης του δικού μας έργου performance, με άξονα το πραγματικό ερώτημα: Ποιο γεγονός με απασχόλησε και με προβλημάτισε πραγματικά τον τελευταίο μήνα;

Τη δεύτερη μέρα θα δοθεί με τρόπο βιωματικό ένα πρακτικό ασkησιολόγιο στους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουν τη δράση που συνέλαβαν με έναυσμα το υλικό που είδαν αλλά και την ερώτηση της προηγούμενης ημέρας. Μέσα από τον αναστοχασμό της ομάδας και την καθοδήγηση της εισηγήτριας θα δημιουργηθεί ένα νέο αποτέλεσμα-performance.

Μετά το τέλος του εργαστηρίου του Σαββάτου θα παρουσιαστούν δημόσια στον εξωτερικό χώρο του ΟΜΝΙΑ τα αποτελέσματα του εργαστηρίου και θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση με το κοινό, τους συμμετέχοντες και την εισηγήτρια.

ΠΟΤΕ: 

Παρασκευή 9/2 16:00-21:00

Σάββατο 10/2 14:00-19:00

 

ΠΟΥ:

ΟΜΝΙΑ εργαστήρι θεάτρου

Αμύντα 7, Κέντρο Θεσσαλονίκης

 

Κόστος συμμετοχής 80 ευρώ!

*Early bird ως 10/1 65 ευρώ!

 

Εισηγήτρια Ιωάννα Λιούτσια-Βιογραφικό

Υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα θεατρικών σπουδών (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) με θέμα έρευνας: Η performance στα Βαλκάνια (1970-2000): αισθητικές προσεγγίσεις και κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις. Απόφοιτη των τμ. θεάτρου και Ιστορίας- Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. (ειδίκευση σκηνοθεσία και ιστορία τέχνης αντίστοιχα) και της Ανωτέρας δραματικής σχολής "Σύγχρονο θέατρο Β. Διαμαντόπουλος". Ως performer έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού (Γερμανία, Ιταλία, Βοσνία), αλλά και αυτόνομα με σημαντικότερη στιγμή τη συμμετοχή στην ΧΙΙΙ Florence Biennale 2021 (3o βραβείο για την performance "Κάθε μέρα είναι μέρα της γυναίκας"). Εχει πραγματοποιήσει μαθήματα performance στο πλαίσιο ενισχυτικής διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στο Hippo Theatre e-school, ενώ συμμετείχε με σχετικές ανακοινώσεις σε συνέδρια.

Προσωπική ιστοσελίδα: https://johannali284.wixsite.com/ioannalioutsia

 

OMNIA εργαστήρι θεάτρου 

Αμύντα 7, Κέντρο Θεσσαλονίκης

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ελεονώρα Αϊβαζίδου

Τ. 6997 165761

Κρατήσεις συμμετοχής: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.